Skap små hyggestunder i adventstiden

Førjulen er kanskje årets koseligste tid, og det er viktig å nyte den til det fulle. Vi har tipsene som gjør ventetiden ekstra hyggelig.

Du grønne, glitrende
© Bjørn Johan Stenersen
Dette er kanskje den fineste hjemmelagde pynten du lager i år: Plukk med deg kvister fra de ulike nåletrærne – bland gjerne furu og gran – og bind dem sammen i én lang girlander. Supervakkert, superstemningsfullt, og mer pynt trenger du egentlig ikke! (Men les resten av tipsene våre likevel, da.)

Nett nedtelling
© Bjørn Johan Stenersen
Er du blant dem som løper rundt for å finne en fin adventstake før det blir desember på kalenderen? Pust. Det fineste – og enkleste – er å lage din egen! Sett fire vokslys fra Günzler.Polmar på en dekorativ tallerken. Pynt med skinnsnorer og treperler fra Panduro, legg noen granbar rundt, og voilà! Og ja, lysene kan godt være gule! Her er en annen adventsstake du lager selv i en fei.

Kakebyttefest med venner
© Bjørn Johan Stenersen
Julestri? Nei, vi slår heller et slag for juletid. Hvis mangel på timer i døgnet gjør at flere av kakeboksene du planlegger å fylle opp, stadig blir stående tomme, hvorfor ikke arrangere en byttefest med gode venner? Bak én sort hver (avtal hvilken på forhånd så ikke alle kommer med sandkaker ...), og bytt bakverk over varme kopper med gløgg. Effektiv kos! Trenger du inspirasjon til noen mer moderne varianter av julekakene, finner du kanskje en ny favoritt her.

Islykter i mørket
© Bjørn Johan Stenersen
Å lage lyslykter er en morsom aktivitet for både store og små, og ikke minst en hyggelig måte å ønske gjester velkommen på. For best resultat, begynner du prosjektet en iskald dag: 1. Fyll opp tre fjerdedeler av en plastbøtte med vann. 2. Finn en mindre bøtte og fyll den med nok stein til at den står stødig midt i den store bøtta med vann. 3. Press kongler, granbar, tyttebærlyng eller annen dekor ned mellom de to bøttene, og la dem stå ute over natten slik at vannet fryser til is. 4. Neste dag dypper du den store bøtta raskt i kokende vann slik at isen løsner fra plasten. 5. Fjern steinene fra bøtta i midten og fyll på med kokende vann slik at også denne løsner. Da gjenstår det bare å plassere lyktene i snøen og tenne et telys oppi når mørket faller på. En sikker stemningsskaper!

Estetiske smaker
© Bjørn Johan Stenersen
Et dekket bord med tanke bak er den beste forutsetningen for et hyggelig måltid. Og det er ikke alltid så mye som skal til: Velg tekstilservietter (det føles alltid eksklusivt!), knyt lærbånd rundt og legg en grankvist ved siden av. Sanselige tallerkener og smørkniver i tre gir en smakfull helhet, selv før maten er servert.

Pynt med papir
© Bjørn Johan Stenersen
Vi kommer til papiret, men først, finn noen store greiner som du setter i en fin vase – gjerne som her, i en av Guri Sandviks vakre kreasjoner. Følg vår videooppskrift på hvordan du bretter julens fineste stjerner! Pynt greinene med det ferdige resultatet. Les mer her.

Juleaften hver dag
© Bjørn Johan Stenersen
Nesten, da. En pakkekalender sørger i alle fall for små gledesdrypp frem mot den store gavedagen. Det er strengt tatt en myte at det bare er barn som bryr seg om presanger, så hvorfor ikke lage en pakkekalender til hele familien? Heng papirtall fra Stefan Papir på papirposer fra Panduro, samle alle posene i et knippe ved hjelp av en skinnstropp i organisk lær fra Mathilda Clahr, og du er i mål. Hva dere putter oppi posene er det kun kreativiteten (og aldersspennet i familien) som setter grenser for. Men de fleste blir vel glade for en kinobillett eller to, en håndfull brente mandler eller et frikort fra støvsugingen i en uke? Her er 16 andre ideer på julekalendere du kan lage selv.

Spiselige gaver
© Bjørn Johan Stenersen
Hva gir man til den som har alt? Spiselige gaver! Pakk inn en smakfull spansk pølse, en god ost, og en chutney som passer til – gjerne hjemmelagd hvis du har lyst til å gjøre gaven ekstra personlig. Sleng med en fin skjærefjøl, som denne fra Kollekted, så blir det topp stemning! Alternativt, legg en invitasjon til en matbit hjemme hos deg under jule- treet, og server godsakene da. For det er jo ekstra hyggelig å kunne kombinere kulinariske gleder med en god prat! Abonnér gjerne på vårt nyhetsbrev – da får du gode tips, boliginspirasjon og designnyheter tilsendt hver uke.

Myk pepperkake
© Bjørn Johan Stenersen
Sju sorter? Det holder lenge med én god! Denne saftige og myke formkaken for eksempel, som holder seg fersk og god hele julen gjennom. Les mer her.

Vakre ytre
© Bjørn Johan Stenersen
Vi innrømmer det gjerne: Gaver, det er gøy! Og enda gøyere er det når noen har lagt kjærlighet i innpakningen. Det er fort gjort, alt du trenger er litt gråpapir, dekorative klistremerker i stedet for den tradisjonelle, blanke teipen, fin hyssing og noen granbar til pynt. Ikke bare gleder du mottakeren, men pakkene tar seg også ekstra fint ut under treet mens de ligger der og venter på å bli åpnet.

Søte opplevelser
© Bjørn Johan Stenersen
Enkelt å lage, godt på smak, og en fin gave å ta med under armen neste gang du skal på julebesøk. Vi snakker altså om økologisk honning med det lille ekstra. Valnøtter for eksempel, eller litt anis, kanel eller andre julekrydder du liker smaken på. Ha det oppi en fin krukke sammen med honningen, så har du en gledesspreder enten til ditt eget eller andres julebord.